Alçak Gerilim Åžebekeleri
Alçak gerilim ÅŸebekeleri 1 volt ile 1000 volt (1 kV) arası gerilime sahip
olan ÅŸebekelerdir. Bu ÅŸebekeler dağıtım trafolarından tüketicilere
(abonelere) kadar olan elektrik hatlarından oluşur.
Alçak gerilimle yapılan iletimlerde gerilim düÅŸümü ve güç kaybı fazla
olduÄŸu için alçak gerilimler iletimden ziyade dağıtım ÅŸebekelerinde
kullanılır. Ülkemizde alçak gerilim, abonelerde 220 V ve 380 V olarak
kullanılıyor.
Orta Gerilim Åžebekeleri
Orta gerilim ÅŸebekeleri 1000 volt (1 kV) ile 35 000 volt (35 kV) gerilimler
arasındaki ÅŸebekelerdir. Bu ÅŸebekeler yüksek ve çok yüksek gerilim ÅŸebekeleri
ile alçak gerilim ÅŸebekelerinin birbirine baÄŸlanması iÅŸleminde kullanılır.
Yüksek gerilimlerin direkt olarak abonelere verilmesi izolasyon ve güvenlik
açışından uygun deÄŸildir. Bu sebeple yüksek gerilimler uygun deÄŸerlere
indirilerek orta gerilim şebekelerine bağlanır.
Orta gerilimler şehirlerin girişindeki dağıtım trafolarına bağlanır. Buradan
abonelere dağıtılır. Türkiye ’de kullanılan orta gerilim ÅŸebekelerinde 10, 15 ve
34,5 kV ’luk gerilimler kullanılmaktadır. En yaygın olarak kullanılan gerilim
seviyesi 34,5 kV seviyesidir. Buna göre ÅŸu genellemeyi yapabiliriz. 10 km ’ye
kadar olan uzunluklarda 3 ile 10 kV, 20 ile 30 km arasındaki uzunluktaki
hatlarda 10-20 kV, 30 ile 70 km arasındaki uzaklıklarda 20-35 kV ’luk
gerilimler kullanılması uygun olurken 70 km’yi geçen uzunluktaki hatlarda
yüksek gerilimler kullanılmaktadır
Ä°dealde voltaj ile akım arasında faz farkı olmaz. Endüktif ya da kapasitif yüklerin oluÅŸturduÄŸu etki neticesinde, akım sinyalinin, voltaj sinyaline göre maksimum ±90 derecelik fazı kayar. Endüktif ve kapasitif etki neticesinde oluÅŸan voltaj ve akım sinyali arasındaki faz kaymasını düzelterek, ideale yakın (0 derecede) sabit tutmaya yarayan iÅŸleme kompanzasyon denir.
Pratikte ise, elektrik sisteminde, elektrik motoru, bobin vb, mıknatıslanma etkisi ile elektrik enerjisini yine elektrik enerjisine ya da farklı bir enerjiye çeviren cihazların, bu mıknatıslanma etkisi ile gibi faz akımını geri kaydırmasından dolayı, ÅŸebeke üzerinde oluÅŸturmuÅŸ oldukları endüktif reaktif gücü dengeleme ve fazın akımını olması gereken konuma geri çekme iÅŸlemine kompanzasyon denir.
Bir diÄŸer durumda ise günümüzde aydınlatma için kullanılan elektronik balastlı armatürler, UPS’ler ve inverter klimalar kapasitif enerji tüketmektedirler. Bu durumda sistemi tam kompanze edebilmek için, özellikle aktif tüketimin düÅŸük, yüklerin dengesiz olduÄŸu iÅŸletmelerde kondansatör gruplarıyla birlikte endüktif enerji üreteçleri, yani ÅŸönt reaktörlerin kullanımı da gereklidir. Bu uygulama firmamızın geliÅŸtirdiÄŸi yeni nesil kompanzasyon tekniÄŸidir ve piyasada Static VAr Compensation olarak adlandırılmaktadır. Sistem, 3 adet monofaze ÅŸönt reaktör, 1 adet endüktif yük sürücüsü ve 1 adet SVC röle ile birlikte kullanılmaktadır.
Günümüzde kompanzasyon yaygın olarak reaktif güç kontrol rölesi adı verilen elektronik cihazlar tarafından yapılmaktadır. Reaktif güç kontrol röleleri iÅŸletmenin akım ve gerilim deÄŸerlerini sürekli ölçerek ihtiyaç duyulan reaktif gücü gerçek zamanlı olarak belirler ve kademelerine baÄŸlı farklı güç deÄŸerlerindeki kondansatörleri veya ÅŸönt reaktörleri devreye alıp çıkararak ÅŸebekeden çekilen reaktif gücü en aza indirgemeye çalışır.
Elektrik enerjisinin, santralden en küçük alıcıya kadar dağıtımında en az kayıpla taşınması gerekmektedir. Günümüzde, teknolojinin geliÅŸmesi ile her evde bulunan buzdolabı, çamaşır makinası, klima, vs. gibi ısıtma, havalandırma ve soÄŸutma cihazları, elektrik enerjisine ihtiyacın her geçen gün biraz daha artmasına, enerji üretiminin gittikçe pahalılaÅŸmasına neden olmakta, dolaylı olarak ta bu durum ÅŸebekede taşınan elektrik enerjisinin de kaliteli, ucuz ve hakiki iÅŸ gören aktif enerji olmasını daha zorunlu kılmaktadır.
Kompanzasyonun tanımında bahsedildiÄŸi gibi, ÅŸebekeye baÄŸlı bir alıcı, eÄŸer bir motor, bir transformatör, bir floresan lamba ise, bunlar manyetik alanlarının temini için baÄŸlı oldukları ÅŸebekeden endüktif reaktif güç çekerler. Ä°ÅŸ yapmayan ve sadece motorda manyetik alan doÄŸurmaya yarayan endüktif reaktif güç, iletim hatlarında, trafolarda, ÅŸalterler ve kablolarda lüzumsuz yere kayıplara sebebiyet vermektedir.
DoÄŸru Aydınlatma tasarımı kullanılarak kurulan iÅŸletmeler de hem ilk yatırım maliyeti doÄŸru oluÅŸturulmuÅŸ hem de olası ışık kirliliÄŸinin önüne geçilmiÅŸ olur
Bu sayede çalışanların gözü, beyni ve psikolojisini yormayan, ortama uygun aydınlatma ayrıca çalışanların performansını da olumlu olarak etkiler
Ölmez Teknik ; Aydınlatma mühendislerini bünyesinde bulundurarak taleplerinize TSE standartlarına uygun ve farklı kullanım alanlarına göre ayrı ayrı "Aydınlatma Dizaynı" yapıldıktan sonra bu doÄŸrultuda ürün üretimi yapılır
PLC tabanlı kumanda panolarımız, müÅŸterilerimizin enerji otomasyonu projelerinde ihtiyaç duydukları kontrol sistemlerini saÄŸlamak için tasarlanmıştır. Yüksek performans, güvenilirlik ve esneklik sunar. PLC Tabanlı Kumanda Panoları, programlanabilir mantık denetleyicileri (PLC) tarafından kontrol edilen ve yönetilen bir tür otomasyon kontrol panelidir. Bu panolar, endüstriyel iÅŸlemleri ve ekipmanları kontrol etmek için tasarlanır.
Mmc kumanda panosunda mmc motion control chart olarak ifade edilir. Anlamı hareket kontrol sistemlerinin programlama sistemlerini tanımlamaktadır. Motor, pompa, fan sistemlerinin otomatik sistemde ya da manuel mantıkla uzak - yakın olarak kontrol edilmesini saÄŸlayan elektrik panolarıdır. Elektrik tesislerinde çoklu sistem motor iÅŸlemlerinde kullanılan panolar mmc kumanda panolarıdır. Üretilirken bina otomasyonu içerisinde ddc panoları ile kontrol edilirler .
Çoklu veya tekli sistem olarak metal kabinler içine montajları yapılmaktadır. Genel olarak üç faz AC ile 300 volt - 600 volt bantlarında olan motorları kontrol etmek amacıyla üretilmektedirler. Her motor için genel olarak bir kontaktör , motorların korunması için ÅŸalter, kontrol mekanizması için sigorta, motor elektrik devreleri için yalıtım ve elektrik yükü kesici ÅŸalter kullanılmaktadır. Elektrik beslenme üniteleri ile kumanda bölümü için gerekli olan malzemeleri içermektedir.